<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Trine Gutubakken
By
august 17, 2021

Beskytt deg mot løsepengevirus

I følge digi.no har den gjennomsnittlige utbetalingen etter dataangrep økt første halvdel av 2021. De aller vanligste formene for utpressing er kryptering av offerets filer, lekkasje av data som har blitt stjålet, tjenestenektangrep og trakassering. Trakassering betyr i hovedsak at angriperne kontakter offerets kontakter, kunder, forretningspartnere, ansatte og medier for å fortelle at bedriften har blitt hacket. Utpressingsvare er den mest dominerende trusselen – noe vi også så etter angrepet som utnyttet sårbarheten i Microsoft Exchange tidligere i år.

 

Det er derfor viktig å sette seg inn i de sikkerhetstiltakene vi selv kan foreta oss, samt de ulike sikkerhetstjenestene som kan bidra til å beskytte oss selv, og PC’en mot løsepengepengevirus. Løsepengevirus er skadelig programvare som krypterer filene dine og hindrer deg i å bruke datamaskinen din – helt til du velger å betale (løsepenger) for at de skal låse den opp igjen. Det kan også i tilfeller være at angriperen kontakter deg selv og utgir seg for å være en du kjenner eller en bedrift du stoler på. De aller fleste forsøkene kommer via e-postmeldinger, men de kan også komme via tekstmeldinger, direktemeldinger på sosiale medier, eller ved å åpne et skadelig nettsted eller en skadelig fil.

 

I vår podcast, Lettskyet IT og teknologi, snakker vi om dette temaet og hvordan du best kan beskytte deg. Her kan du høre fra både kjente foredragsholdere, og Lillevik IT sine egne eksperter på emnet. Tune in:

 

US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGBNO_Google_Podcasts_Badge_8x

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

 

Hvordan kan du selv bidra til å holde PC’en sikker?

 • Sjekk om PC’en er oppdatert med den nyeste versjonen av Windows og med de siste oppdateringene som er tilgjengelig.
 • Se til at Windows Sikkerhet er slått på – dette beskytter deg mot virus og skadelig programvare.
 • Du kan skru på styrt mappetilgang for å beskytte viktige lokale mapper.
 • Med Microsoft 365 Advanced Protection får du gjenkjenning og gjenoppretting fra løsepengevirus.
 • Husk å sikkerhetskopiere filene dine med fillogg.
 • Lagre alle viktige filer i Microsoft OneDrive. OneDrive inkluderer nemlig innebygd gjenkjenning og gjenoppretting, samt filversjon som gjør at du kan gjenopprette en tidligere versjon av en fil.
 • Bruk en sikker og moderne nettleser.
 • Start datamaskinen på nytt jevnlig; minst en gang i uken. Dette kan bidra til å sikre at programmer og operativsystem er oppdatert

 

💡 Tips:

Er du en liten bedriftseier bør du vurdere å bruke Microsoft 365 Business Premium. Denne lisensen omfatter blant annet Microsoft Defender Advanced Threat Protection som beskytter bedriften din mot trusler på nett.

 

Søppelpost

AdobeStock_320966318

Avsendere av skadelig programvare har ofte som formål å lure deg til å laste ned skadelige filer. Dette kan for eksempel være en e-post med en kvittering, refundert avgift eller en faktura for en billett. De forteller deg gjerne at du må åpne vedlegget for å få varene levert, eller for at du skal få tilbake pengene. Dersom du ender med å åpne dette vedlegget ender du opp med å installere en skadelig programvare på PC’en din.

 

Noen ganger er disse e-postene enkle å identifisere. De kan ha feilstavelser, dårlig grammatikk, eller komme fra en ukjent e-postadresse. Noen ganger kan de også se ut som de kommer fra en pålitelig bedrift, eller noen du kjenner. Visse typer kan til og med hacke selve e-postkontoen og den til å sende ondsinnet søppelpost til alle kontaktene som er tilgjengelige.

 

Dette kan du selv gjøre for å beskytte deg enda bedre:

 • Dersom du mottar en e-post og er usikker på hvem som sendte den til deg, eller du ser noe som ikke ser helt riktig ut – unngå å åpne e-posten.
 • Aldri klikk på en ukjent lenke i en e-postmelding. Her bør du heller gå til nettleseren å gå til bedriftens nettsted via et internettsøk.
 • Dette gjelder også dersom lenken kommer fra en du stoler på. Aldri åpne vedlegg som ikke er forventet.

Tredjeparter

Noen typer skadelig programvare vil i noen tilfeller installeres i det du laster ned et program eller en app. Dette kan være programvarer fra webområder for tredjeparter. Her er det viktig å alltid laste ned programvarer fra den offisielle leverandørens webområde. Du bør også forsikre deg om at du leser nøye over hva du faktisk innstallerer – ikke klikk «OK» for raskt.

 

New call-to-action

Huskeliste

 1. Se nøye gjennom meldinger du får som ber deg utføre en handling raskt.
 2. Vær oppmerksom på avsenderens e-postadresse. Dersom meldingen for eksempel utgir seg for å være banken din, men avsenderens e-postadresse ikke inkluderer bankens domenenavn, da er dette en høy advarsel.
 3. Aldri åpne lenker eller vedlegg til i selv venter på, selv om det ser ut til å at det kommer fra noen du stoler på.
 4. Vær ekstremt betenksom når det gjelder hvilke apper du installerer. Installer bare apper fra anerkjente leverandører.
 5. Hold maskinen oppdatert – kontroller at operativsystemet og programmene dine er oppdatert med de siste oppdateringene og feilrettingene.
 6. Holde deg beskyttet – ha et aktivt, oppdatert program for beskyttelse mot skadelig programvare som til enhver tid kjører på datamaskinen. Windows 10 kommer med Microsoft Defender Antivirus, og er på som standard.
 7. Husk at reelle feilmeldinger fra Microsoft, eller andre store teknologiselskaper aldri ringer deg angående teknisk kundestøtte på din maskin.
 8. Bruk forskjellige passord på forskjellige tjenester, og unngå enkle passord. Husk også å aldri svare på e-post som ber om passordet ditt.
 9. Hver forsiktig når du kobler deg til Wi-Fi du ikke kjenner. Et av de vanligste triksene til en hacker er å henge på steder med offentlig Wi-Fi. Bruk heller ditt personlige hotspot via deling av internett på mobilen.
 10. Skru på tofaktoratuentisering. Dette er desidert det viktiste sikkerherttiltaket du selv kan utføre. Aktiver dette på alle pålogginger som krever passord. Dette gjelder alt fra e-post til Facebook og Spotify. Som regel finner du dette valget under innstillinger på brukeren din.

 

Kontakt oss

 

 

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar