<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Trine Gutubakken
By
april 30, 2020

Blokker uønsket programvare i Microsoft Edge

Et kjent svindelforsøk på nett dreier seg om gratisversjoner av programvare og applikasjoner. Dette kan være tilbud med potensielt uønskede applikasjoner som kan gjøre brukeren mindre produktiv, redusere ytelse på maskinen og føre til en dårligere Windows-opplevelse. Microsoft kaller dette PUA (potentially unwanted applications). Eksempler på dette kan være programvare som kommer med ekstra reklame, applikasjoner som miner kryptovaluta og applikasjoner som viser tilbud til annen programvare.

 

I den nye chromium-baserte nettleseren til Microsoft Edge finnes det en funksjon som kan forhindre nettopp nedlastninger som kan inneholde potensielt uønskede apper og som blokkerer disse fra og lastes ned. Denne funksjonen er som standard «av», men kan slås på med noen enkle trinn:

  • Trykk på Instillinger
  • Velg Personvern og tjenester
  • Bla ned til Tjenester, og slå deretter på Blokker potensielt uønskede apper

Uønsket programvare 12

Dersom en bruker prøver å laste ned en app som er blokkert av funksjonen vil følgende beskjed poppe opp på skjermen:

 

«Denne appen har blitt blokkert som en potensiell uønsket app av Microsoft Defender SmartScreen».

 

(*Merk at blokkering krever at Microsoft Defender SmartScreen er aktivert).

 

Dersom en app er feilmerket som PUA, kan brukere velge å beholde den ved å trykke i bunnlinjen og velge «Behold» og deretter «Behold» i dialogboksen som vises. Fra edge://nedlastninger/ kan brukere også velge «Rapporter denne appen som trygg», som leder til Microsoft sin tilbakemeldingsside. Der kan brukerne gi beskjed dersom de tror appen har blitt merket som PUA ved en feil.

 

Potensielt uønsket programvare

Microsoft bruker spesifikke kategorier og kategoridefinisjoner for å klassifisere en programvare som PUA (potentially unwanted applications):

  • Annonseringsprogramvare: Dette er programvare som viser reklame eller kampanjer, eller som ber deg om å fullføre undersøkelser for andre produkter eller tjenester i en annen programvare enn seg selv. Dette inkluderer programvare som setter inn annonser på nettsider.
  • Torrent-programvare: Dette er programvare som brukes til å lage eller laste ned torrents eller andre filer som er spesielt brukt med det som kalles «peer-to-peer» fildelingsteknologier.
  • Kryptomining-programvare: Dette er programvare som bruker enhetsressursene dine til å mine kryptovaluta.
  • Pakkeprogramvare: Dette er programvare som tilbyr å installere annen programvare som ikke er signert digitalt av samme enhet.
  • Markedsføringsprogramvare: Dette er programvare som overvåker og overfører aktivitetene til brukerne til andre applikasjoner eller tjenester enn seg selv for markedsføringsundersøkelser.
  • Unndragelsesprogramvare: Dette er programvare som aktivt prøver å unngå deteksjon av sikkerhetsprodukter, inkludert programvare som oppfører seg annerledes i nærvær av sikkerhetsprodukter.

Oppsummering

Vi oppfordrer brukere til alltid å prøve å laste ned programvare fra et pålitelig sted, for eksempel et forlag sitt nettsted eller en anerkjent app-butikk. Sjekk også anmeldelser og omdømmet til utgiveren av programvaren eller appen før den lastes ned.

 

Det finnes også flere teknikker som brukes for å "lure" oss brukere. Du kan lese mer her: 

Hacking - 5 nye teknikker og hvordan de forekommer

 

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar