<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Trine Gutubakken
By
februar 16, 2021

En reise til skyen med en skreddersydd startpakke

  Azure

I Lillevik IT jobber det et team på fire dyktige personer med det vi omtaler som Azure, men bedre kjent som Microsofts plattform for databehandling i skyen. Selv kan jeg innrømme at begrepet Azure var vanskelig å forstå til å begynne med. I Lillevik IT har vi skrevet mange blogginnlegg om hva Azure egentlig er – og det er mye. Vi snakker om filserver, databaser og SaaS, for å nevne noe. Også snakker vi mye om fordelene ved å flytte serverne til Azure, hvilke muligheter det gir dagens bedrifter, både med tanke på konkurransefortrinn, sikkerhet, forutsigbarhet og enkelthet. Men hvordan skal en person uten IT-kompetanse enkelt forstå hva SaaS, PaaS og IaaS er? Og hvordan kan man dra nytte av disse mulighetene som kommer ved å flytte til skyen?

 

I dette innlegget skal derfor jeg (som ikke har en teknisk bakgrunn) prøve å forklare deg hvordan du kan flytte bedriftens servere til skyen. Våre dyktige Azure-konsulenter har nemlig laget en skreddersydd startpakke som gjør denne prosessen enkel, forutsigbar og sikker. Men det store spørsmålet gjenstår fortsatt – Hva er det og hva betyr det?

 

Azure sett fra et «ikke-teknisk» perspektiv

Enkelt forklart er skytjenester levering av datatjenester – inkludert servere, lagring, databaser, nettverk, programvare, analyse og intelligens over internett. Internettet blir selve skyen og tilbyr dermed fleksible ressurser og fordeler for drift. Du betaler bare for de skytjenestene du bruker, og kan enkelt skalere opp og ned etter bedriftens behov. Mange av de tingene du gjør hver dag er mest sannsynlig gjennom nettskyen – som e-post, nettbank, lagring og sikkerhetskopiering av filer, sosiale medier og netthandel. Skyen har blitt populær mye fordi den gir fordeler for både forbrukere og bedrifter, inkludert lavere kostnader, lettere tilgang og høyere pålitelighet.Det er også disse tingene som vår Azure-startpakke er basert på. 

 

For forbrukerne er tilgjengelighet en av de største fordelene ved å bruke skyen. Felles for scenariene ovenfor er at applikasjonene og dataene dine lagres i skyen, ikke på datamaskinen eller mobilenheten. Dette gir deg frihet til å få tilgang til appene dine og data fra forskjellige internett-koblede enheter. Og, fordi vedlikehold er automatisk, er det mindre å administrere. Du forenkler dermed drastisk drift og vedlikehold. 

 

Microsoft Azure er en skytjeneste opprettet av Microsoft for å bygge, teste, distribuere og administrere applikasjoner og tjenester gjennom administrerte datasentre. Men, her spør jeg meg selv igjen: hva betyr det?

 

I stedet for at du og din bedrift skal måtte investere i dyr maskinvare som servere, så kan du heller leie fra Microsoft basert på den bruken du faktisk trenger. Mange bedrifter bruker nemlig skyen til for eksempel lagring. I stedet for å måtte budsjettere utgifter for maskinvare og deretter betale for både oppvarming, strøm og kjøling, så er det her Azure blir budsjettvennlig. Du trenger bare betale for det du trenger, og du får fillagring eller disklagring inkludert. Dette er rett og slett en genial måte å sørge for sikker lagring på. Med sikkerhetskopiering og muligheten for gjenoppretting er dermed dataene dine trygt lagret i skyen.

 

Ikke alle skyer er like

Min store frustrasjon når jeg skal prøve å forstå meg på Azure – er nettopp dette: Ikke alle skyer er like. Flere forskjellige modeller, typer og tjenester har utviklet seg med tiden. Her må bedriften først bestemme hvilken type sky – eller arkitektur som skal implementeres. Her finnes det tre måter: på en offentlig sky, en privat sky eller en hybrid sky. Den offentlige skyen eies og drives av tredjepartsleverandører av skytjenester som leverer sine databehandlingsressurser (som servere og lagring) over internett. Microsoft Azure er et eksempel på en offentlig sky. Maskinvare, programvare og støtteinfrastruktur eies og administreres av leverandøren. Du får tilgang til disse tjenestene og administrerer da kontoen din via en nettleser. Den private skyen, derimot, refererer til databehandlingsressurser som brukes utelukkende av en enkelt bedrift. En privat sky kan lokaliseres på selskapets datasenter. Noen selskaper betaler også tredjeparts tjenesteleverandører for å være vert for sin private sky. Her vedlikeholdes tjenester og infrastruktur i et privat nettverk. Så har vi den hybride skyen – som kombinerer offentlige og private skyer, bundet sammen av teknologi som gjør at data og applikasjoner kan deles mellom dem. Ved å la data og applikasjoner bevege seg mellom private og offentlige skyer, får bedriften mer fleksibilitet, flere distribusjonsalternativer, sikkerhet og samsvar.

 

Skyleverandører investerer mye i sikkerhet. Det å ha dataene sine in-house kan kanskje føles tryggere, men er det noen som fokuserer mye på sikkerhet så er jo det skyleverandørene som har kunder som stoler på at dataene er trygge hos dem. Kunder i alle mulige bransjer, både privat og offentlig. 

 

New call-to-action

 

IaaS, PaaS og SaaS?

Selv syntes jeg dette er vanskelig å forstå seg på. Men så langt er det i hvert fall helt klart at det er disse kategoriene som de aller fleste skytjenester faller inn i. Et Google-søk om Azure gir meg disse kategoriene i søkeresultatet. Her anbefaler jeg å lese blogginnlegget som Jon Alfred Smith har skrevet – her trekker han paralleller mellom Azure og Pizza – som som gjør det mye enklere å forstå.

 

Microsoft Azure - Pizza som tjeneste

 

Kort fortalt er Infrastruktur som en tjeneste (IaaS) den mest grunnleggende kategorien – her leier du IT-infrastruktur – servere og virtuelle maskiner (VM), lagring, nettverk og operativsystemer fra en skyleverandør med en pay-as-you-go praksis. Plattform som en tjeneste (PaaS) referer til skytjenester som leverer et on-demand miljø for utvikling, testing, levering og administrering av programvare. PaaS er designet for å gjør det enklere for utviklere å raskt lage nett- eller mobil-apper, uten å måtte bekymre seg for å sette opp eller administrere den underliggende infrastrukturen til servere, lagring, nettverk og databaser som trengs for utvikling. Til slutt har vi Programvare som en tjeneste (SaaS) – en metode for levering av programvare over internett, på abonnementsbasis. Med SaaS administrerer skyleverandøren programvaren og den underliggende infrastrukturen og håndterer alt vedlikehold som programvareoppdateringer og sikkerhetsoppdateringer. Her kobler brukerne seg til applikasjonen via internett, vanligvis med en nettleser på telefonen, nettbrettet eller PC’en. Dersom du bruker en webbasert e-posttjeneste som Outlook eller Hotmail har du faktisk allerede brukt en form for SaaS. Her logger du deg på kontoen din over internett, hvor e-postprogramvaren er plassert på tjenesteleverandørens nettverk, og det er her meldingene lagres. Du kan dermed få tilgang til e-poster og lagrede meldinger fra hvilken som helst enhet, så samt du har tilgang til en nettleser og har en internett-tilkobling. 

 

En skreddersydd startpakke

Heldigvis har vi fire dyktige konsulenter i Lillevik IT som er eksperter på akkurat dette. Så dersom du syntes IaaS, PaaS og SaaS kan virke komplisert gjør denne gjengen mesteparten av jobben for deg. Azure-startpakken skal gjøre det enkelt for deg som sitter på små virtuelle miljø å flytte serverne til Azure til en lav inngangspris. Pakken egner seg først og fremst for kunder med 1-20 ansatte som allerede har et virtuelt servermiljø med 1-5 servere.

 

Å komme i gang med Azure kan ofte virke litt uoversiktlig og det knyttes usikkerhet til hvilke kostnader man ender opp med. Med denne startpakken så skal du få god oversikt over kostnadene på forhånd. På denne måten har du en fast pris å forholde deg til i ett år. Dette får du:

  • Forutsigbar implementasjonskostnad
  • Rask overgang til virtuell infrastruktur
  • Du skipper å fornye fysisk maskinvare
  • Du slipper å sørge for kontinuerlige sikkerhetsoppdateringer
  • Du får sikrere drift og høyere oppetid

På denne siden kan du laste ned produktark og komme i direkte kontakt med vår produktspesialist.

 

New call-to-action

Hvordan bruker bedrifter skytjenester?

Du bruker med all sannsynlighet allerede skytjenester på jobben. Akkurat som med din personlige e-post, kan bedriftens e-post være skybasert. Annet forretningsbruk av skyen inkluderer samarbeid og kommunikasjon; produktivitet, sikkerhetskopiering av filer, dataanalyse og verktøy for utvikling av programvare. Mange bedrifter bruker skybaserte apper gjennom en abonnementsmodell. Det er kostnadseffektivt fordi bedriften betaler for det den bruker. Og, det er praktisk og holder de ansatte produktive fordi de har tilgang appene og dataene sine fra hvilken som helst internett-koblede enhet. Skytjenester gjør at mange prosesser blir mer pålitelige fordi data kan speiles på flere overflødige nettsteder i skyleverandørens nettverk. La oss se på noen eksempler:

Kommunikasjon

Skyen gir brukerne enkel, nettbasert tilgang til kommunikasjons- og samarbeidsverktøy som e-post og kalender. Meldinger og apper for tale- og videosamtaler som Teams, utnytter også skyen. Meldingene ligger her i tjenesteleverandørens nettverk i stedet for på din personlige enhet.

Produktivitet

Kontorverktøy (som Microsoft 365) kan være skybaserte, slik at du kan koble de til de meste brukte appene dine via internett. Du kan jobbe i et dokument, en presentasjon eller i et regneark hvor som helst. Mange apper kan kjøres direkte i nettleseren din uten å måtte laste ned programvare.

Forretningsprosesser

Mange sofistikerte forretningsapplikasjoner som dokumentadministrasjon kan også leies fra en skytjenesteleverandør. Dette sikrer tilgjengeligheten og sikkerheten til bedriftens virksomhetskritiske ressurser.

Lagring av filer

Fordelen med å lagre filer i skyen er som nevnt sikkerhetskopiering – mange skytjenester synkroniserer automatisk filene dine fra skrivebordet. Bedrifter betaler bare for lagringsplassen som brukes, og trenger ikke vedlikeholde infrastrukturen.

Sikkerhetskopiering og gjenoppretting

Skytjenester gjør at bedriften din kan unngå kapitalutlegg for infrastruktur og administrasjon. Skytjenesteleverandøren er ansvarlig for å administrere data og oppfylle juridiske krav og samsvarskrav. Skyen gir høyere fleksibilitet ved at den kan imøtekomme uforutsigbare lagrings- og sikkerhetskopieringskrav. En skytjenesteleverandør som har flere datasentre gir deg også ofte muligheten til å lagre data på flere forskjellige datasentre, noe som kan gjøre gjenoppretting raskere i tilfeller hvor hele datasentre går ned.

Test og utvikling

Skyen kan gi et miljø for å spare kostnader og for å få applikasjonene dine ut på markedet. I stedet for å sikre budsjetter og verdifull prosjekttid på å sette opp fysiske miljøer, kan du med skyen raskt sette test- og utviklingsmiljøer i skyen.

 

Til slutt

Det er liten tvil om at skyen kommer med mange muligheter. Nettskyen eller bare skyen er datasenterets maskinvare og programvare, og samhandlingen mellom disse. Med andre ord: Programvaren du bruker, leveres og administreres eksternt av en leverandør, og du får tilgang via din nettleser.
 
Mens du før i tiden brukte programvare som var lastet ned på lokal maskinvare, har du med skytjenester tilgang til akkurat de samme applikasjonene eller programmene via nettet. Det eneste du behøver er nettforbindelse og en nettleser. Med Azure får du flyttet applikasjoner og tjenester ut av serverrommet. På sikt forenkler det drift og reduserer omkostninger knyttet til IT. Samtidig får du tilgang til avanserte funksjoner det ikke er mulig å sette opp lokalt. 
 
 
 

 

 

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar