<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Trine Gutubakken
By
januar 07, 2020

Få teksten lest opp eller skriv en tekst uten å bruke tastaturet

I løpet av fjoråret så vi en rekke nyheter og oppdateringer til Office-appene. I dette innlegget får du enkle tips og triks som kan bidra til at din arbeidshverdag blir litt mer effektiv.

 

Word og Outlook leser teksten for deg

Når teksten leses fremheves teksten. Dette gjør du ved å åpne et dokument, velg Se gjennom og Les høyt. I Outlook velger du en melding og klikker Hjem og Les høyt.

Denne funksjonen kan skrus av og på inne i innstillinger i Outlook. Velg Fil og Alternativer, deretter Hjelpemiddel. Huk av i boksen eller fjern merkingen i boksen Vis Les Høyt.

 

Leshøyt-2

 

Tale-til-tekst

Nå kan du si høyt det du vil skrive i dokumentet, uten å bruke tastaturet, kun mikrofonen. Sjekk at mikrofonen din er skrudd på i innstillingene før du starter. Gå til Hjem og Dikter. Merk deg at du må ha norsk språkpakke installert på forhånd. Når du ser en rød prikk som vist nedenfor kan du begynne å snakke og teksten vil vises i dokumentet. Merk deg at du må snakke klart og tydelig.

 

Taletiltekst-1

 

 

 

Chat med andre inne i et dokument

Du kan enkelt snakke med medforfattere samtidig som du er inne i et dokument. Du trenger dermed ikke forlate applikasjonen eller bytte til for eksempel Microsoft Teams for å kunne snakke sammen. Dette gjelder Word, Excel og PowerPoint. Chatloggen vil ikke bli lagret, så dersom du lukker dokumentet og åpner det igjen senere vil du starte med en tom chat. Dersom du trenger en mer fast diskusjon anbefales det å bruke kommentarfeltet i stedet. Merk deg at chat inne i et dokument også bare fungerer med de personene som dokumentet er delt med, og det forutsetter at de har dokumentet åpent. Tekstsamtaler krever også at filen er lagret i SharePoint eller OneDrive for Business. Dersom en annen person åpner filen for å redigere den kan vedkommende delta i chatten, men vil ikke se tidligere chatlogger.

 

Tilgjengelighetskontroll

Før du sender eller deler et dokument eller regneark kan du kjøre en tilgjengelighetskontroll for å sikre at innholdet er enkelt for mottakeren å lese og redigere. Velg Se gjennom og Kontrollere tilgjengelighet. Du vil da få opp en liste med feil, advarsler og tips med anbefalinger for hvordan du kan løse hver enkelt feil.

 

Tilgjengelighet

 

@omtale

Når du legger inn en kommentar i et dokument, en presentasjon eller et regneark kan du bruke @omtale med en annen person sitt navn dersom du trenger en tilbakemelding eller har et spørsmål som gjelder dokumentet. Personen vil da få en e-post med en lenke til kommentaren. Når de klikker på lenken kommer de inn i dokumentet.

 

Chat

 

Bryt språkbarrieren

Oversettelsesfunksjonen er tilgjengelig i Word, Excel, OneNote og PowerPoint. For å oversette en tekst markerer du teksten du vil oversette, velg Se gjennom og Oversett.

 

Såpråk

 

Oppsummering

Norge var første land i Norden som fikk tale-til-tekst på eget språk, og er en av nyhetene som er blitt mye omtalt. I tillegg kan vi også nå få både e-post og dokumenter opplest uten at vi trenger å lese teksten. Dette skal bidra til at vi skal kunne jobbe enklere og mer effektivt, samt at det skal gi oss muligheten til å variere arbeidet vårt. I tillegg er dette en funksjon som støtter svaksynte og de som har andre språkbegrensninger. Dersom du ikke ser disse funksjonene kan du sjekke at det er skrudd på i dine innstillinger. Har du spørsmål kan du legge igjen en kommentar under dette innlegget.

 

Mer av dette, jeg vil motta nyhetsbrev!

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar