<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Trine Gutubakken
By
november 14, 2018

Hvordan unngå supportsvindel?

Mange har opplevd å bli oppringt av en svindler som utgir seg for å representere et anerkjent teknologiselskap. Microsoft får ca 11.000 rapporter fra personer fra hele verden hver måned på nettopp dette. Gjennom falske e-poster (phishing), falske nettsteder eller pop up-annonser prøver svindleren å ta kontroll over din enhet, deretter få tilgang til din personlige informasjon, som for eksempel kredittkortinformasjon. I tillegg til dette, prøver de i mange tilfeller å installere ondsinnet programvare som de deretter tar penger for å fikse gjennom falsk kundesupport.

 

Hvordan fungerer det?

Supportsvindel skjer når en svindler bruker skremselstaktikk til å lure deg til å betale unødvendige kundestøttetjenester som skal løse falske problemer med enheten, plattformen eller programvaren.

 

Scam2

 

Svindleren ringer deg direkte på din mobiltelefon og utgir seg for å være en representant fra Microsoft (eller andre teknologiselskap). I mange tilfeller ringer de fra legitime telefonnummer fra et klarert selskap. De vil prøve å få deg til å installere programmer som gir de ekstern tilgang til dine systemer. Supportsvindel kan også dukke opp på nettsteder du besøker. Det kan være falske feilmeldinger hvor du blir oppfordret til å ta kontakt for å løse problemet. Merk at feilmeldinger fra Microsoft aldri inkluderer telefonnummer. Det finnes flere typer supportsvindel:

Telefonsvindel

En person ringer og utgir seg for å være teknisk kundestøtte fra Microsoft eller andre leverandører. De vil prøve å tilby deg support for å løse eventuelle problemer som er oppstått på din datamaskin. Disse bruker offentlige telefonkataloger, og vet dermed blant annet navnet ditt og andre personlige opplysninger før de ringer deg. I noen tilfeller vil de også gjette hva slags operativsystem du bruker. Formålet er å vinne din tillit; de spør etter brukernavn og passord og ber deg om å gå til et legitimt nettsted for å installere en programvare som gir dem tilgang til din datamaskin. Politimyndigheter kan spore telefonnumre, utfordringen er at svindlerne bruker telefonkiosker, engangstelefoner eller numre som tilhører telefoner som er stjålet. Det er derfor viktig å være skeptisk til alle uønskede oppringninger, og ikke gi fra seg personlige opplysninger.

Internettsvindel

Supportsvindel på internett har som hensikt å få deg til å tro at du har et problem med en enhet. Skadelige annonser omdirigerer deg til tvilsomme nettsteder, for eksempel nedlastningssteder for falske installasjonsprogrammer og piratkopierte medier. Taktikkene som brukes til å overbevise deg om at du har et problem på din enhet som må løses er:

 • Falsk blå-skjerm
 • Falsk dialogboks for Windows-aktivering
 • Falske systemfeil
 • Infeksjon av skadelig programvare eller skadelig aktivitet

Teknikkene som brukes for å øke troverdigheten kan være at de setter inn bilde eller nettleseren på hele skjermen, det vil da se ut som om den kommer fra Windows. Denne teknikken kan deaktivere oppgavebehandling, vise pop-up vinduer kontinuerlig og spille av en lydmelding. Disse teknikkene har som hensikt å trigge deg til å ringe et angitt telefonnummer for teknisk støtte. Merk deg at legitime feilmeldinger i Windows 10 aldri ber deg om å ringe et nummer for teknisk støtte.

 

Scam3

 

Andre former for supportsvindel

Vi ser også at supportsvindel kommer via skadelig programvare (phishing). Svindlere bruker e-post og chat for å nå deg, som ligner på phishing-e-postmeldinger. Du kan lese mer om ulike hacking-metoder her.

 

Hva gjør jeg hvis en supportsvindler får tak i informasjonen min?

 • Avinstaller programvaren som de har bedt deg om å installere. Du kan også tilbakestille enheten dersom svindleren har bedt deg om tilgang.
 • Du kan kjøre et søk med Windows Sikkerhet og fjerne skadelig programvare, og installere alle sikkerhetsoppdateringer som er tilgjengelige.
 • Du må endre alle passord.
 • Du må ringe din kredittkortleverandør og tilbakeføre alle kostnader som du har betalt.
 • Bruk Windows Defender Brannmur til å blokkere trafikk til tjenester som du ikke vil ha tilgang til.
 • Overvåk unormal påloggingsaktivitet.

 

Scam4

 

Hvordan kan jeg beskytte meg?

 • Bruk alltid brannmur og vær oppmerksom på at Windows 10, Windows 8 og Windows 7 har en innebygd brannmur som aktiveres automatisk.
 • Det er viktig å holde all programvare oppdatert, dette gjør du ved å slå på automatiske oppdateringer for programvare som ikke kommer fra Microsoft, spesielt nettlesere, Adobe Acrobat Reader og andre apper du bruker regelmessig.
 • Antivirus program må alltid være oppdatert.
 • Med Windows er Windows Sikkerhet eller Windows Defender Sikkerhetssenter allerede installert på enheten.
 • Det er viktig å kontrollere at passordene dine er beskyttet – her anbefaler vi at alle bruker to-faktorautentisering.
 • Igjen, så er det viktig å ikke åpne mistenkelige vedlegg eller klikke på uvanlige linker.
 • Bruk en moderne nettleser, som bidrar til å blokkere skadelige koblinger og hindrer at skadelig kode kjøres på datamaskinen.
 • Vi må unngå å strømme eller laste ned filmer som er piratkopiert, eller andre programmer som ikke kommer fra klarerte kilder.
 • Helt til slutt må vi ikke bruke USB-er som vi selv ikke eier – kun fra pålitelige kilder.

 

Scam5
 

Til slutt

Det finnes en rekke kjennetegn som kan gjøre det enklere å avsløre en svindler. Det er viktig å huske på at feilmeldinger fra Microsoft aldri inneholder et telefonnummer som brukeren kan ringe. Det er heller ikke vanlig at Microsoft uoppfordret ringer kunder for å reparere en enhet. Videre må bedrifter drive kontinuerlig opplæring av ansatte når det kommer til nettvett og trygg bruk av internett. Vi må dele kunnskap og informasjon for å øke bevisstheten og oppmerksomheten rundt emnet. Vi må bygge kompetanse og kultur for å styrke IKT i samfunnet. Vil du lese mer om hvilke sikkerhetsfunksjoner og tiltak som er tilgjengelige?

 

Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål rundt sikkerhet.

 

Kontakt oss

Kilde: https://support.microsoft.com/nb-no/help/4013405/windows-protect-from-tech-support-scams

 

 

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar