<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Trine Gutubakken
By
mars 12, 2021

Lillevik IT sin nye arbeidshverdag med hjemmekontor

  Aktuelt

Millioner av mennesker verden over omorganiserte hverdagen sin til å jobbe hjemmefra for ett år siden. Blant disse var også vi i Lillevik IT nødt til å gå over til en annerledes arbeidshverdag, med nye måter å kommunisere og samarbeide på. Utfordringene våre var mest sannsynlig også utfordringene til de aller fleste. Hvordan skulle vi holde kontakten, informere og motivere de ansatte når alle plutselig satt på forskjellige lokasjoner?

 

I dette innlegget skal vi fortelle om hvilke erfaring vi har gjort oss fra det siste året, og også litt om hvordan vår hverdag fungerer på det virtuelle kontoret.

 

 

Hjemmekontor

 

12. mars 2020

En dato som blir notert i historiebøkene, en dato som vi kommer til å snakke om lenge, en dato da hverdagen vår ble litt snudd på hodet. For det er kanskje denne krisen vår generasjon skulle oppleve. Plutselig skulle noen bestemme at vi måtte gå hjem, vi måtte sitte inne og unngå besøk. Vi måtte bli med på dugnaden – vi måtte bli med på å utrydde en pandemi. En pandemi som fortsatt er her – ett år senere.

 

Ja, det var en ganske rar dag for ett år siden. På busser og t-baner satt folk med PC-skjermer, mus og tastatur under armen. Vi måtte hjem, og mange trengte utstyr fra kontoret for å kunne fortsette jobben hjemme. Noen i stuen, noen på soverommet, noen på kjøkkenet, også er det også fler som lagde seg et kontor-rom. I løpet at kort tid var Oslo sentrum folketomt, butikker var tomme for dopapir, klesbutikker stengte og vi startet umiddelbart en digital hverdag på Teams, Zoom, Google Hangout og Houseparty. Både på jobb og privat ble vi nødt til å omstille oss – vi måtte nå møtes på andre måter.

 


 

«Hjemmekontor kan på noen måter sammenlignes med Pusur (Garfield). Vi alle hater fremdeles mandager, savner å sove ut og spise deilig lasagne. Vi er likevel alle småglad for å se våre kollegaer, selv om det er via en skjerm. Vi savner rytmen, energien og gleden som tilstedeværelsen våre Jøller (kollegaer) bringer»
Ruben Marien, Lærling i Lillevik IT
 

 

Så, hvordan ble dette for gjengen i Lillevik IT?

I Lillevik IT har vi alltid hatt morgenmøte hver dag. Her har vi gått gjennom arbeidsdagen og saker som må løses i løpet av dagen. Dette skulle nå bli en viktig del av alle sin arbeidshverdag. Det ble brått også en møteplass med rom for å snakke sammen, si hei og skravle med kolleger. I tillegg til at det også ble et rom hvor man kunne gi viktige beskjeder som alle burde få med seg.


 

«Det er ganske fantastisk hvor lett hjernen og kroppen tilpasser seg situasjonen. I starten var det litt utfordrende, da man følte at man ikke helt fikk med seg alt som skjedde. Det krevde litt mer av hver enkelt og det var mange møter. Men, så skjedde det mye positivt. Selv opplevde jeg en veldig fin balanse mellom jobb og fritid»

Jannie Johnsen , Prosjektleder

 

 

Som Microsoft Gold Partner hadde vi fordelen av at vi allerede var godt kjent med samhandlingsplattformen Microsoft 365 – en plattform som ble midtpunktet for hjemmekontoret. Det var her vi skulle snakke sammen, det var her vi nå skulle samarbeide. Teams ble faktisk det nye virtuelle kontoret. Vi prepper et møte i Teams før et møte, vi gjør etterarbeidet i Teams etter møtet og vi lagrer notater og dokumenter i kanalene som vi deler med resten av møtedeltakerne. I tillegg ble utstyr viktig for at vi skulle kunne gjøre jobben vår effektivt hjemme. Med hjemmeskole og flere i husstanden på hjemmekontor ble for eksempel øretelefoner med støydemping viktig. Særlig da det med ett ble enda flere møter å delta i. Her ble vi også kjapt mer bevisste på hverandres tid og kalendre. Det ble kanskje viktigere enn noen gang å ha en oppdatert kalender, så hverandres kollegaer kan se hva man holder på med. Det samme gjelder statuser i Teams. Her ble det igjen viktig å oppdatere denne for å vise om man er opptatt eller ikke. Utover året oppdaget også flere av oss at diverse møter kunne gjøres på øret, det vil si uten skjerm. Begrepet walk and talk fikk dermed sitt fotfeste – hvor møter nå kan utføres mens vi er ute og går en tur.

 


 

«Et knapt år i forveien hadde jeg bygget eget kontor i garasjen og med streaming som hobby så hadde jeg egentlig alt jeg trengte for å være effektiv også hjemmefra. Bortsett fra kollegaer selvfølgelig. I løpet av denne tida har jeg i en periode leid lokaler hos den lokale idrettsklubben, bare for å komme litt ut av hjemmekontoret og få et litt større skille mellom jobb og fritid»
Petter Arnesen, Seniorkonsulent
 

 

To ganger i måneden har vi også teknisk møte, en arena for utvikling og læring for våre teknikere. Dette ble også et veldig viktig rom for alle ansatte. Her var vi igjen alle samlet, og kunne bruke dette rommet til å lufte spørsmål. Dette viser også hvor viktig Microsoft Teams skulle bli for at vi skulle fortsette å kunne gjøre vårt arbeid sammen. Teams ble jo faktisk et buzz-word, det ble snakket om blant folk på gata, og på radioen.

 

Men hva med det som krever at en konsulent møter opp hos kunde? Hva med vareleveringer til kontoret? For ja, det var faktisk noen oppgaver som fortsatt krevde at vi måtte være fysisk til stede. Hos vår support-avdeling har hver arbeidsplass fire skjermer i tillegg til flere monitorer med overvåkning av våre systemer. Om det oppstår problemer med nettverk eller andre systemer hos kunde, er oppmøte helt nødvendig for å redusere nedetid.

 


 

«Jeg syntes det det siste året har gått veldig bra. Som nettverkskonsulent må jeg ofte ut til kunder, så oppgavene mine har ikke forandret seg i så stor grad som for andre konsulenter»

David Aas, Nettverkskonsulent

 


 

Det ble noen utfordringer, men som veldig mange andre måtte vi omstille oss. Færrest mulig ansatte ble sittende på kontoret. Dette for å kunne opprettholde god avstand og for å kunne gjøre de arbeidsoppgavene som måtte gjøres fysisk tilstede. Ved å ha så få personer på kontoret som mulig, og egne soner har det gått veldig bra. Lunsj ved hver enkel arbeidsplass er nok noe ingen blir vandt til.

 


 

«Selv om jeg er en av de få som har vært på kontoret har det til tider blitt litt ensomt der også, jeg savner å se alle sammen hver dag. Også har det vært en del smittevern å tenke på. Jeg gleder meg til å gi en kollega en high five for bra innsats»

Andreas Hornberg, Driftsansvarlig.

 

«Som supportmedarbeider i Lillevik IT er jeg også en av de få som er på kontoret, så jeg har ikke merket så stor forskjell. Det som kanskje har endret seg er arbeidsoppgavene - i takt med folks arbeidssituasjon. Flere saker handler nå om hjemmekontor og hardware»

Oscar Hammerlund, Supportmedarbeider

 


 

Egentlig så fortsatte arbeidshverdagen som før, bortsett fra at vi nå ikke ser hverandre fysisk. Vi ble med ett flinke til å kommunisere via Teams. Vi ble enda bedre på å samarbeide virtuelt. Selv om en god gammeldags idemyldring har vært et savn for mange av oss, har vi løst situasjonen og klart å finne måter som gjør dette mulig.

 

Men vi må også innrømme at denne nye normalen har bydd på noen utfordringer. Når man har kontoret hjemme kan det bli lett å miste fokuset på når jobb starter og når jobb slutter. Utfordringen kan bli det å faktisk lukke PC'en  - altså pakke ned kontoret. Med de riktige verktøyene er det nødvendigvis ikke selve jobben som blir vanskeligere, men heller det å mestre den digitale hverdagen. 

 

Hva med det sosiale?

Den kanskje største utfordringen – trodde vi. Men så dukket det opp flere sosiale sammenkomster på Teams på Instagram-story. Og, vi slang oss på trenden. Vi møttes på Teams etter jobb. Vi hadde quiz og malekonkurranser. Så dukket Teeoh også opp. En virtuell plattform med pyntede avatarer med både møterom, lunsjrom og en scene. Dette for å at vi skulle få en følelse av å være sammen i en virtuell verden. Ja, vi har testet ut det aller meste. Vi klarte også å ha en glimrende juleavslutning i både Teeoh og Teams. Fredagsquiz har også blitt en normal happening. 

 

Savner vi hverandre? Ja, det gjør vi så absolutt. Men heldigvis så står kulturen sterkt i Lillevik IT, og hele familien (som vi liker å kalle oss) har samlet taklet en ny hverdag med nye utfordringer og pågangsmot. 

 

Vi kan alle være enige om at vi er mange erfaringer rikere. Vi har lært mye om oss selv, og vi har lært oss nye måter å jobbe på. Vi gleder oss til tiden fremover - og holder en knapp på at vi snart kan sees igjen alle sammen. 

 

 

 

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar