<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Jon Alfred Smith
By
august 09, 2019

Microsoft 365 – Tjenester og konsepter

Microsoft 365 er den sikre versjonen av Office 365. Den gir en fullstendig, intelligent løsning som sørger for trygg produktivitet, samarbeid og kommunikasjon. Microsoft 365 omfatter kjernetjenestene i Office 365, lisenser på Windows 10, Office-pakken og sikkerhetsplattformen Enterprise Mobility + Security (EMS). Her skal vi se nærmere på de grunnleggende tjenestene og applikasjonene som følger med. I neste blogginnlegg utdyper vi sikkerhetsfunksjonene som bidrar til å beskytte virksomheten og gir de ansatte muligheten til å arbeide på nye og fleksible måter.

Microsoft sin visjon

 

Microsofts visjon

 

Microsofts opprinnelige visjon var: «En datamaskin på hvert skrivebord og i hvert hjem som kjører Microsoft-programvare.» Det innebærer Windows og i forlengelse av det Office med Word, Excel, PowerPoint, OneNote og Outlook. Med fremveksten av mobile plattformer og skyteknologi har fokus skiftet til «mobil først, sky først». Dermed er vekten flyttet over til skyplattformene Azure og Office 365 med et stadig økende antall sikkerhetsløsninger. Målet med Microsoft 365 er å knytte sammen alt dette i en eneste pakke, som gir deg det du trenger for din moderne arbeidsplass.

De fire søylene i Microsoft 365

 

De fire søyler

 

Microsoft 365 hviler på fire søyler: Den låser opp kreativiteten. Den er bygget for teamarbeid. Den er integrert for enkelhet. Den sørger for intelligent sikkerhet. Teknologiene er ikke bare koblet til Microsoft, men har bred støtte for macOS, iOS og Android, samt tredjepartsapplikasjoner. Sentralt står å styrke hver person og enhver organisasjon for å oppnå mer. Enhetene selv kan være bedriftseide eller private, i kjølvannet av trenden «ta med din egen enhet».

Tjenester inkludert i Microsoft 365

Microsoft 365 kommer med samme produktivitets- og samarbeidsplattform som Office 365. Enkelte av tjenestene kan også kjøres i lokalnettet, som SharePoint, Exchange og Skype for Business. Men i stedet for å installere og drifte serverne lokalt – med alt det krever av arbeid og ekspertise – foretrekker stadig flere å benytte seg av online-versjonene. Tallene taler sitt eget språk. Per i dag er det anslagsvis 180 millioner aktive brukere av Office 365. Tendensen er sterkt stigende. Et ytterligere argument er at stadig mer av funksjonaliteten i plattformen bare er tilgjengelig i skyen.

Brukerportalen i Office 365

 

Brukerportalen

 

I brukerportalen (https://www.office.com) får du raskt tilgang til nettversjonene av appene dine. Du kan finne alle ved å klikke på terningen øverst i venstre hjørnet eller benytte søkefeltet. La oss se på de viktigste.

SharePoint Online

 

SharePoint online

 

SharePoint Online er en skybasert tjeneste for bedrifter i alle størrelser. Den lar deg distribuere og administrere innhold, kunnskap og programmer for å styrke gruppesamarbeid. Du finner data raskt og kan samarbeide enkelt på tvers av organisasjonen. Ansatte kan opprette egne nettsteder for å dele dokumenter og informasjon med kolleger, partnere og kunder. Nå kan samhandling foregå hvor som helst og når som helst – raskt, effektivt og sikkert. SharePoint er også populært som intranett. Da velger du kommunikasjonsområde for å informere og engasjere. Endelig kan du transformere forretningsprosessene dine ved å bygge robuste løsninger, levere nye forretningsverdier og oppnå din ønskede digitale transformasjon. Her kan du plusse på med Microsoft Flow og PowerApps.

OneDrive for Business

OneDrive for Business sørger for lagringsplass for ditt personlige arbeid og erstatter din tradisjonelle filserver med hjemmeområder. Hver bruker får mellom 1 TB og ubegrenset lagring, alt etter Microsoft 365-abonnement. OneDrive minner om Dropbox, med muligheten til å synkronisere filer til enhetene dine og jobbe frakoblet, men er tettere integrert i Microsofts skyplattform. Det er en rekke mekanismer for sikkerhetskopiering som lar deg gjenopprette dokumenter i inntil 93 dager.

Exchange Online

 

Exchange online

 

Exchange Online bidrar med e-post, kontakter, kalendere, møteromsbooking og en rudimentær form for oppgavestyring – skjønt her har Planner og Microsoft To-Do mer for seg. Sluttbrukere er ofte lykkelig uvitende om Exchange og forholder seg til Outlook-klientene som de benytter for å kommunisere med hverandre. SMTP-gatewayen, som er Exchange Online Protection, sørger for beskyttelse mot skadelig programvare, nulldagstrusler, farlige vedlegg, phishing og søppelpost. Den lar deg sette opp forskjellige former for kryptering, både på transport- og meldingsnivå.

Microsoft Teams

Teams er en chat-basert arbeidsflate for teamarbeid og intelligent kommunikasjon, en slags moderne utgave av Outlook som bidrar til mer effektive samarbeidsformer og styrker intern formidling av informasjon. Teams er også etterfølgeren til Skype for Business, med støtte for direktemeldinger, gruppe-samtaler og videokonferanser. Den benytter SharePoint som backend for fildeling. Teams kan integreres med en rekke applikasjoner, blant dem digitale roboter.

Microsoft To-Do og Planer

 

To do og planner

Microsoft To-Do organiserer dine personlige oppgaver. Sånn kan du administrere, prioritere og fullføre de viktigste tingene du trenger å gjøre hver dag, i form av lister og påminnelser. Med Planner på PC, Mac eller mobilenhet kan du opprette nye planer, tilordne oppgaver og dele filer med andre. Du kan organisere gruppearbeid og samhandling for prosjekter på en enkel visuell måte. Du holder deg til enhver tid oppdatert om gruppens fremdrift og har oversikt over arbeidet ditt fra hvor som helst, på alle enheter. Planer og Microsoft To-Do er godt integrert med hverandre.

Microsoft Stream

Stream er virksomhetens egen YouTube-kanal. Du kan dele videoer av undervisning, møter, presentasjoner eller helt andre typer filmer. Du kan også organisere direktesendte hendelser.

Microsoft Flow og PowerApps

Med Flow kan du automatisere forretningsprosesser. Den krever i utgangspunktet ingen koding, men henvender seg til superbrukere som har tilegnet seg spesielle ferdigheter. PowerApps er en plattform for rask applikasjonsutvikling av tilpassede forretningsapper. Flow og PowerApps kan integreres med over 200 tjenester, både Microsofts egne og fra tredjeparter.

Yammer

Yammer sørger for sosiale nettverk i foretak, både internt og eksternt. Den gjør det mulig å dele kunnskap og bygge fellesskap.

Power BI

Power BI står for kraftig bedriftsintelligens. Det er en løsning for å foreta forretningsanalyser. Den kan kobles til hundrevis av datakilder. Du kan enkelt lage rapporter og dashbord.

Office 365 ProPlus

Office 365 ProPlus er den «eviggrønne» versjonen av Microsoft Office, som vil si at den kontinuerlig holdes oppdatert. Omfattende nye funksjoner lanseres to ganger i året. Pakken installeres lokalt, men er i stadig høyere grad drevet av tjenester i skyen. Den er alltid mer avansert enn dagens frittstående utgivelse, som for eksempel Office 2019.

Windows 10 som tjeneste

Hver ny versjon av Windows har skapt problemer for virksomheter og brukere. Det har vært store endringer av funksjonalitet og brukergrensesnitt, som har krevd trening og brukeropplæring. Av den grunn har det ofte det tatt flere år før de ble rullet ut, og mange enheter ble aldri oppgradert. Med Windows 10 som tjeneste håper Microsoft å ha satt en sluttstrek for disse utfordringene. Det skal ikke komme en ny Windows-versjon, bare mindre funksjonsoppdateringer to ganger i året, rundt mars og september. Det er ikke til å komme forbi at Windows 10 – da særlig Enterprise Edition – er den beste utgave av operativsystemet noensinne, både med tanke på kompatibilitet, funksjonalitet og sikkerhet.

Enterprise Mobility + Security

 

EMS

 

Microsoft Enterprise Mobility + Security er en intelligent platform for mobilitetsstyring og sikkerhet. Det hjelper med å beskytte og sikre virksomheten din og gir dine ansatte anledning til å arbeide på nye og fleksible måter. Den inkluderer disse produktene: Azure Active Directory Premium, Microsoft Intune, Azure Information Protection, Microsoft Cloud App Security, Microsoft Advanced Threat Analytics og Azure Advanced Threat Protection. Her skal disse bare behandles kursorisk for oversiktens skyld og få en utførlig gjennomgang i neste blogg.

Azure Active Directory

Azure Active Directory er i utgangspunktet en tjeneste for identitets- og tilgangsadministrasjon. Men den inneholder i tillegg en rekke sikkerhetsfunksjoner som ikke finnes i lokalt AD, som godkjenning med flere faktorer (MFA), betinget tilgang og identitetsbeskyttelse.

Microsoft Intune

Microsoft Intune er en skybasert tjeneste for sikker mobil produktivitet. Den lar deg administrere mobilenheter og datamaskiner. Du får kontroll over mobilapper og datatilgang. Du kan forsikre deg om at enheter og apper er i samsvar med dine sikkerhetskrav.

Azure Information Protection

Med Azure Information Protection kan du merke, klassifisere og kryptere filer og e-post. Du kan opprette regler som: Hvis dokumentet eller meldinger har en spesiell merkelapp, kan de ikke deles eksternt.

Microsoft Cloud App Security

Cloud App Security lar deg oppdag forskjellige sky-applikasjoner som brukes på tvers av organisasjonen din, også apper du ikke har kjennskap til. Tjenesten rangerer og scorer automatisk over 16 000 sky-apper basert på hvor sikre de er. Data blir samlet direkte fra brannmuren.

Microsoft Advanced Threat Analytics

Advanced Threat Analytics (ATA) er en lokal plattform som beskytter mot målrettede nettangrep. Den analyser nettverkstrafikk og oppretter en atferdsprofil for brukere og enheter. ATA-teknologien oppdager en rekke mistenkelige aktiviteter, med fokus på de tre grunnleggende fasene i drapskjeden ved et cyberangrep. Den innbefatter rekognosering, lateral bevegelsese og domenedominans.

Azure Advanced Threat Protection

Azure Advanced Threat Protection er det skybaserte motstykke til ATA, sikkerhetsløsning som identifiser, oppdager og undersøker avanserte trusler. Den gir hendelsesinformasjon på en oversiktlig tidslinje med forslag om tiltak og hvilke suspekte hendelser du bør prioritere.

Administrasjonssentrene for Microsoft 365

 

adminsentere

 

Administrasjonssentrene er det sentrale stedet for å administrere brukere og tjenester i Microsoft 365. Sentrale tjenester har en spesialisert portal, så som for SharePoint og Exchange. Sikkerheten er basert på rollebasert tilgang med minst én global administrator og spesialiserte tjenesteadministratorer.

Planer og produkter

Microsoft 365 kommer i en rekke fasonger, blant dem spesialtilpassede versjoner for utdanning og amerikanske myndigheter. Her konsentrerer vi oss om Microsoft 365 for bedrifter og Microsoft 365 Enterprise-løsningene.

Microsoft 365 for bedrifter

Microsoft 365 Business er laget for små til mellomstore bedrifter med maks 300 brukere. Det følger med Windows 10 Business, som er en spesialtilpasset Pro-versjon med ekstra sky-aktiverte funksjoner. Det følger med Office 365 Business Premium og enkelte typiske SMB-apper for å håndtere fakturering og inventar. Pakken inneholder et veldig begrenset funksjonssett av EMS-suiten. Sånn får du ikke Azure Active Directory Premium 1. Men funksjoner du måtte savne, kan plusses på som tillegg.

Microsoft 365 Enterprise

Microsoft 365 Enterprise er tilgjengelig i tre planer:

  • I E3 inngår Office 365 E3, Windows 10 Enterprise og Enterprise Mobility + Security (EMS).
  • E5 omfatter alle funksjoner i E3 pluss avansert sikkerhet, tale og data-analyseverktøy.
  • F1 er spesielt bygget for å koble førstelinje-arbeidere til verktøy og ressurser som er nødvendig for at de skal utføre sitt arbeid. Her mangler skrivebordsversjonen av Office og blant annet hindring av datatap.

Sammendrag

Det er besnærende å kunne «jobbe når som helst, hvor som helst, på hva som helst». Du slipper å bruke en traust arbeidshest som bedriften forsyner deg med om du ønsker. I stedet kan du arbeide på din egen fancy Surface, MacBook eller iPad Pro. Men da holder det ikke lenger med en sikring som bare består i pålogging med brukernavn og passord. Det krever en omfattende beskyttelse av brukeridentiteter, enheter og data. Microsoft 365 gir deg nettopp dette. Du får alle tjenester og applikasjoner du trenger for egen produktivitet og samarbeid pluss en sikkerhet du neppe tidligere har hatt på arbeidsplassen din. Denne kan du lese mer om i påfølgende innlegg «Microsoft 365 – Sikkerhetskonsepter».

 

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar