<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Jon Alfred Smith
By
desember 17, 2019

Microsoft 365 – Verdens produktivitetssky

Microsoft 365 har for lengst etablert seg som neste generasjons skybaserte samarbeidsplattform. Det er en fullstendig, intelligent løsning som gir deg Office 365, Enterprise Mobility + Security (EMS) og Windows 10. Opprinnelig var det en løst sammensatt pakke som kom med omfattende og nødvendige sikkerhetsmekanismer. Nå er komponentene tett integrert og i stadig høyere grad bakket opp av maskinlæring. Microsoft omtaler plattformen i dag som verdens produktivitetssky, med tjenester som setter individet i fokus og gjør avansert kunstig intelligens tilgjengelig for alle. Visjonen er å få hver person og hver organisasjon på kloden til å oppnå mer.

 

Kunstig intelligens som arbeider for deg

Produktivitet1

Kunstig intelligens (KI) er ett av Microsofts største satsningsområder, nest etter automatisering. På deres årlige stormønstring for utviklere og IT-fagfolk, Ignite 2019, åpnet Microsoft-sjef Satya Nadella konferansen med å si: «Vi ønsker å gjennomsyre all erfaring der ute med KI.» Under presentasjonen Microsoft 365 og fremtiden for produktivitet sa Microsofts Jared Spataro: Plattformen har «utviklet seg til verdens produktivitetssky som får KI til å arbeide for deg». Med det menes mekanismer som korrekt klarer å tolke eksterne data, lære av dem og bruke kunnskapen til å oppnå spesifikke mål. Her inngår språkforståelse, tekstanalyse og visuell intelligens.

 

New call-to-action

 

Produktivitet, intelligens og automatisering

Det er mye nytt i Microsoft 365. Noe er på plass allerede, mens det meste er forhåndsversjoner. Den underliggende teknologien for de fleste funksjoner er KI, med særlig vekt på maskinlæring. Outlook i samarbeid med Cortana for iOS skjønner naturlig språk og hjelper deg med å holde styr på e-post og avtaler. En Office-mobilapp kombinerer Word, Excel og PowerPoint og bruker mønstergjenkjenning for å konvertere bilder av tekst og tabeller til redigerbart format.

 

Teams har fått egne vinduer for chat og samarbeider med Outlook og To-Do. En overhalt Yammer blir integrert i Teams for bedre kunnskapsdeling på tvers av virksomheten. PowerPoint har KI-hjelpere som bidrar med profesjonelle forslag til plassering av tekst og billedstoff. Videotjenesten Stream har fått tale-til-tekst-transkripsjon og kan skille ut bakgrunnsstøy.

 

Med Fluid Framework kan du gjøre et dokument tilgjengelig i flere forskjellige applikasjoner og i sanntid samarbeide om det med andre, også boter som oversetter det. Office Scripts er en ny måte å automatisere oppgaver på som lagrer alle steg du tar, i TypeScript. Power Automate leverer en oppdatert plattform for arbeidsflyt og automatisering av forretningsprosesser. Project Cortex omgjør ustrukturerte rå data til meningsfull informasjon.

 

Sikkert samarbeid i et helsenettverk

Produktivitet2

Scenen er St. Luke’s University Health Network, et regionalt nettverk som på ideelt grunnlag tilbyr helsetjenester til sykehus og poliklinikker. Det demonstrerer hvordan Microsoft 365 forenkler arbeidet og gjør de ansatte mer effektive. Barrierer mellom avdelinger brytes ned. Avstander i geografi blir kortere. Teams danner knutepunktet og samler informasjonen som tidligere var spredt. Sikker mobil tilgang og bruk av moderne maskinvare, som Surface Pro X og Surface Laptop 3, avrunder bildet. Det er kort og godt sånn vi ønsker å transformere vår moderne arbeidsplass – støttet av sikkerheten og verktøyene i verdens produktivitetssky.

 

Outlook med Cortana og ny mobilapp

Produktivitet3

Microsofts digitale assistent Cortana har for anledningen fått en mannlig stemme, i tillegg til den kvinnelige. Du kan snakke til mobilversjonen av Outlook med naturlig språk: «Spill av e-posten min.» Systemet svarer med å lese opp intelligente sammendrag. Cortana flagger viktige meldinger. Du kan foreta søk ved å si: «Vis meg e-postmeldingene fra forrige uke med vedlegg.» Outlook blir utstyrt med en mekanisme som lar Cortana planlegge møter for deg. Om du ønsker, kan du få daglige påminnelser om avtaler og forpliktelser du har inngått via e-post. For øyeblikket foreligger teknologien bare på engelsk for iPhone.

 

Den nye Office-appen for Android og iOS kombinerer Word, Excel og PowerPoint til en enkelt mobilapp. Du kan se og opprette innhold i alle komponenter. Handlingsruten lar deg dele filer mellom telefon og datamaskin eller mellom mobiler i nærheten. Du kan konvertere bilder av tekst og tabeller til redigerbare Word- og Excel-dokumenter. Appen lar deg opprette og skanne til PDF. En hendig funksjon er muligheten til å signere PDF-filer direkte – et stykke «hverdags-KI» som forenkler livet. Appen gir tilgang til dine sist brukte dokumenter og laster i bakgrunnen ned filer du antakelig vil trenge. KI opererer som kjent også med sannsynlige antakelser.

 

Teams, Outlook, To-Do og Yammer

Produktivitet4

Teams har endelig egne vinduer for chat, som fører til færre avbrytelser. Andre nye funksjoner er private kanaler og muligheten til å feste en kanal øverst på listen for raskere tilgang. Du vil kunne legge til avstemninger og undersøkelser i meldinger eller kanaler. Teams blir også bedre integrert med Outlook. Blant annet kan du dele en meldingstråd fra Outlook i Teams.

 

Det kommer en egen oppgaverute som gir en enkel visning av dine personlige oppgaver, opprettet i Outlook eller To Do-appen. En fornyet Yammer blir innlemmet i Teams og vises på navigasjonslisten. Yammer skal sørge for bedre kunnskapsdeling på tvers av virksomheten og i fellesskapsgrupper utenfor.

 

PowerPoint med KI-inspirerte hjelpere

Produktivitet5

PowerPoint har noen av de mest synlige KI-funksjonene, blant dem Presentasjonsveileder, som trener deg opp i å holde effektive presentasjoner ved å snakke tydelig og unngå fyllord. Den finnes dessverre ikke på norsk ennå. Men PowerPoint Designer er på plass. Den forbedrer lysbilder ved automatisk å generere utformingsideer du kan velge fra. Mens du plasserer innhold på et lysbilde, arbeider Designer i bakgrunnen med å finne profesjonelt utformede oppsett tilpasset innholdet.

 

Videotjenesten Stream

Produktivitet6

Microsoft Stream er et effektivt verktøy for bedriftsintern kommunikasjon. Du kan også dele videoer ut av virksomheten. Av nyere dato er direktesendt strømming. Mobilappen gir enkle muligheter for redigering, som trimming. KI-funksjonene i Stream sørger for automatisk tale-til-tekst-transkripsjon av en video eller et Teams-møte. Du kan legge inn klikkbare tidskoder og søke etter tekst for å hoppe til avsnitt. Videoer skal oppfattes som en ny type dokument som kan stykkes opp etter behov. Annonsert er en mekanisme for å oppdage lydfrekvenser og skille ut bakgrunnsstøy – som ble demonstrert med og uten filter på byggeplassen her.

 

Fluid Framework

Produktivitet7

Med Fluid Framework (flytende rammeverk) kan du gjøre et dokument tilgjengelig i flere forskjellige applikasjoner og samarbeide om det med andre, også boter som oversetter det til andre språk. Her er et diagram i PowerPoint som i sanntid blir oppdatert fra en tabell i et annet program på en annen enhet. Tenk på teknologien som objektkobling og innbygging (OLE) gjenoppfunnet for nettet. Fluid Framework lar oss dekomponere et dokument i avsnitt og enkeltkomponenter. Vi kan ta en tabell og lime det inn i et annet program, som Outlook eller Teams. Rammeverket skal kunne skalere til flere hundre samtidige brukere. Som Microsoft sier: «Vi ønsker å bryte ned barrierer, flytte ideer sømløst på tvers av applikasjoner, på tvers av mennesker, på tvers av enheter».

 

Office Scripts

Produktivitet9

Office Scripts er en ny måte å automatisere oppgaver på i Office-programmer. Den lanseres først for Excel Online. Klikk på fanen Automatiser, så registreres alle steg du tar i en egen rute. I bakgrunnen lager det kode i TypeScript, Microsofts JavaScript-variant. Du rediger programkoden i en editor som minner om Visual Studio Code – selvfølgelig med IntelliSense. Språket er moderne, skriptene lagres i OneDrive i stedet for i en arbeidsbok. Du vil kunne knytte dem opp mot Power Automate. Makroer fortsetter å fungere i skrivebordsversjonene, men skal ikke overføres til online-utgavene.

 

Power Platform

Produktivitet10

Microsoft ønsker at hver organisasjon skal være et digitalt programvareselskap på egne premisser, og de leverer verktøyene. Her kommer Power Platform inn, som består av fire komponenter:

  • Power BI hjelper deg med å ta informerte, trygge forretningsbeslutninger som bygger på datadreven innsikt.
  • Med Power Apps kan du foreta rask applikasjonsutvikling og bygge tilpassede apper som løser forretningsutfordringer.
  • Power Automate sørger for å automatisere arbeidsprosesser, helt uten eller med et minimum av programkode.
  • Power Virtual Agents lar deg enkelt bygge chatbots for å samhandle med kunder og ansatte – uten koding.

Skjermbildet viser et utsnitt av en enkel, men effektiv arbeidsflyt for en godkjenningsprosess, bygget med Power Automate (tidligere Flow). Her integreres den med blant annet Exchange. Power Apps og Power Automate kan kombineres med over 200 tjenester, både Microsofts egne og fra tredjeparter. Her er det også mulig for å ta i bruk KI-funksjoner.

Project Cortex

Produktivitet11

Hver bedrift som har holdt på en stund, har mengder med uordnede data i form av dokumenter, PDF-filer, e-post og chat-logger, enkelte også transkripsjoner fra møte-innspillinger. Cortex benytter maskinlæring kombinert med KI for å klassifisere og ordne disse dataene. Dermed omdannes de til meningsfull informasjon – virksomhetens kollektive kunnskap – som gjøres tilgjengelig i appene du jobber i. Microsoft demonstrerte Cortex ved å vise en e-postmelding i Outlook som refererer til kodenavnet på et prosjekt. Du kan føre musen over det og se et emnekort som forklarer hva prosjektet er, og hvem som er involvert i det.

 

 

Produktivitet12

Mer detaljert informasjon får du ved å klikke på kodenavnet. Da får du opp en hel side i SharePoint. Her vises en større liste over involverte personer med relevante og relaterte dokumenter. Microsoft beskriver det som «et wikipedia for bedriften, mens KI gjør alt det harde arbeidet».

 

 

Produktivitet13

Emner kan være prosjekter, produkter, prosesser, kunder eller all kunnskap som er viktig for virksomheten. Samlet skaper de et kunnskapssenter. For mindre strukturert informasjon, som kontrakter, kan du lære opp systemet for hva som skal være med. Det er innebygde sikkerhetskontroller i Cortex med personvern, så du bare ser hva du har tilgangsrettigheter til.

 

Konklusjon

Microsoft setter forfornyet fokus på produktivitet, med kunstig intelligens, automatisering og en tettere integrasjon mellom enkelte apper. Microsoft benytter selv maskinlæring i stor skala, basert på mulighetene i skyen med massiv multiprosessering og nær ubegrenset lagring. De samler inn fjernmålte data fra brukere for å gi en brukertilpasset opplevelse i Microsoft 365. De fanger opp signaler fra flere milliarder pålogginger og e-postmeldinger i måneden for å avdekke og hindre sikkerhetsbrudd.

 

Microsoft spilte i sin tid en avgjørende rolle i å plassere «en PC på hvert skrivebord og i hvert hjem». Nå gjentar de samme innsats med KI. Så lurer du kanskje på om alle disse produktivitetstjenestene kan gjøre deg mer effektiv og i stand til å utføre oppgaver du aldri har gjort før? Uten tvil, om du for alvor setter deg inn i mulighetene her. Miljøet i Microsoft 365 er overlegent i forhold til tradisjonelle lokale plattformer. Verdens produktivitetssky kan låse opp kreativitet, er bygget for teamarbeid, er integrert for enkelhet og sørger for intelligent sikkerhet.

 

Kontakt oss

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar