<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Jon Alfred Smith
By
juni 02, 2020

Microsoft Edge – Like kjapp og kompatibel som Chrome

Microsofts nye nettleser Edge er basert på Chromium, samme motor som i Google Chrome. Edge gir deg like god hastighet, ytelse og kompatibilitet. Men den føles lettere og legger beslag på merkbart mindre minne. Grensesnittet er kjent fra Chrome. I daglig bruk vil du knapt oppleve store forskjeller. Det eneste er ved søk. Edge benytter som standard Bing, som kan endres til Google for adresselinjen. Du vil raskt finne deg til rette i menyer og dialogbokser. Mekanismene for personvern og sikkerhet er sterke. Det er støtte for Chrome-utvidelser. Utviklerverktøyene er identiske.

 

Edge kommer i versjoner for Windows, Mac, Android og Apples mobilenheter. En utgave for Linux er under arbeid. Logg på med en Microsoft-konto for å synkronisere nettleserdata på tvers av enheter. Edge har funksjoner som ikke er i Chrome, som samlinger for å organisere informasjon. Edge kan brukes frittstående eller integreres i Microsoft 365, med muligheten til å foreta søk i data som er lagret i OneDrive og SharePoint. IT kan administrere og sikre Edge via Intune. På Windows 10 kan den kjøres i en isolert sandkasse. Chromium Edge er så god at du bør prøve den som standard nettleser.

 

Grensesnittet i Edge

edge1-1

 

Dette er åpningsskjermen for en bruker som er logget på med sin Microsoft 365-konto. Sideinnholdet kalles Office 365. Oppsettet omtales som informasjonsmessig. Med tannhjulet til høyre kan du endre det til fokusert eller inspirasjonsmessig. Som innhold kan du i stedet velge Microsoft News for et oppdatert nyhetsbilde og tilpasse det dine interesser og behov. Ved å klikke på terningen til venstre får du tilgang til nettappene. I adresselinjen får du endret søkemotor. I søkeboksen er du låst til Bing. Til gjengjeld kan du også lete etter informasjon i interne data. Office-dokumentene her kan åpnes i nettappene og derfra videre i skrivebordsversjonen.

 

Klikk på ellipsen (…) øverst til høyre for å få frem nedtrekksmenyen. Her finner du Favoritter, Logg, Nedlastinger, Apper, Utvidelser og Samlinger. Du kan foreta utskrifter og få nettsider lest høyt. Det er en undermeny for flere verktøy, som Strøm medier til enhet og Utviklerverktøy. Så er det Innstillinger og Hjelp. Alt dette er ganske analogt med Chrome, egentlig slående likt. Terningen for Googles nettapper er til høyre. Det er en søkeboks på midten for Google-søk. Lagrede nettadresser til senere bruk kalles Bokmerker i Chrome og Favoritter i Edge. Skal du surfe på nettet uten å legge igjen spor, velger du et Inkognitovindu i Chrome og et InPrivate-vindu i Edge. Edge er på mange måter Chrome iført Microsoft-klær. Men det er også ting som atskiller dem. Chrome er innrettet mot Googles univers, Edge mot Microsofts. I tillegg er det flere funksjoner som ikke inngår i Chrome.

 

Personvern og tjenester

edge2

 

 

Velg Innstillinger, Personvern og tjenester. Konfigurasjonen for sporingshindring er bedre satt opp i Edge, enklere å bruke og mer funksjonell. Lengre nede på siden kan du slå av og på intelligente tjenester som Microsoft Defender SmartScreen. Den beskytter mot skadelige nettsteder og nedlastinger. Det er også et alternativ for å blokkere potentielt uønskede apper med dårlig omdømme. Nederst kan du klikke på Adresselinje for å administrere søkeforslag og søkemotor.

 

Bing er ikke Google

edge3

 

Navnet Bing på Microsofts søkemotor skal være valgt fordi det har én stavelse, er lett å stave og huske. På nettet verserer ryktet om at det er et rekursivt Unix-akronym for Bing is not Google. Hvorom allting er, Bing er bedre enn sitt rykte, men Google returnerer flere relevante treff. Skal du sømløst gli over fra Chrome til Edge, bør du endre alternativet for søk her.

 

Velge standardnettleser

Mens du er i Innstillinger, kan du bla deg ned til Standardnettleser og angi Microsoft Edge som standard. (For å gå tilbake, velg Innstillinger i Chrome og samme opsjon.) Da er du nesten klar til å utforske «Google Chrome i nye klær». Du vil oppdage at Edge får opp nettsider like raskt og viser dem på samme måte. Men før det trenger vi noen utvidelser, som er enkle verktøy som tilpasser nettleseropplevelsen og gir deg større kontroll.

 

Microsoft- og Google-utvidelser

edge4

 

Klikk på ellipsen (…) og velg Utvidelser. Microsoft har en egen markedsplass for Edge-tillegg med kurraterte utvidelser og allerede et rikt utvalg. Av anbefalingene er og gratisversjonen av LastPass for å håndtere passord og uBlock Origin, som blokkerer annonser, sporere og skadelige nettsteder. Men la oss heller gå til Chrome nettmarked for demonstrasjonens skyld. Klikk på koblingen. Godta meldingen om at Microsoft ikke bekrefter utvidelser fra tredjepartsbutikker.

 

 

edge5

 

I likhet med Chrome har Edge en innbygd funksjon for oversettelser. Men denne er bedre. Google oppfatter Edge som Chrome, noe som viser hvor like de er i bunnen. Klikk på Legg til i Chrome. Du ser utvidelsen som ikon oppe til høyre ved siden av adressefeltet.

 

 

edge6

 

 

Vi prøver ut Google Oversetter på et utvalgt tekstavsnitt i det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel. Her skårer Chrome og Edge tilnærmelsesvis likt i hastighetstester (marker og klikk på ikonet).

 

Synkronisering

Du kan synkronisere nettleserdata på tvers av enheter og plattformer ved å logge på med en Microsoft-konto (personlig, arbeid eller skole). Det gjelder favoritter, lagrede passord, utvidelser, innstillinger, adresser og samlinger – ingen logger (surfehistorikk) og åpne faner ennå, men det kommer. Velg Innstillinger, Profiler, Synkroniser.

 

Samlinger

edge13

 

 

Samlinger i Microsoft Edge hjelper deg med å holde rede på ideene dine på nettet. Den er en hendig funksjon når du skal handle, planlegge en reise eller drive research. Du kan også lett gå tilbake der du slapp sist du lette etter noe. Samlinger synkroniseres på tvers av påloggede enheter. Klikk på ikonet for Samlinger og Start ny samling for å samle inn og organisere nettsider mens du surfer. Du kan legge til siden du er på eller dra inn bilder og merket tekst. Samlinger kan utstyres med notater og eksporteres til Word eller Excel. Støtte for OneNote er under utvikling.

 

 

edge8

 

Her har vi lagt opp en samling for omtaler av og tekniske artikler om Microsoft Edge. Det gjør det lett å finne tilbake og er mer effektivt enn å sette opp bokmerker, som lett ender opp i et kaotisk system. Du kan legge til og fjerne opplysninger. Når du er ferdig, kan du slette hele samlingen. Den kan også deles med andre for team-arbeid. Legg for øvrig merke til hvor idyllisk Microsoft presenterer sin nye nettleser: stille vann, avrundede fjellformasjoner. Ikke noe markskrikersk – solid teknologi er sitt eget budskap.

 

Engasjerende leser og høytlesning

Edge16

 

Layouten enkelte steder er for lengst blitt for vill med støyende, blinkende annonser. Klikk på ikonet som viser en bok med høyttaler, for å velge Engasjerende leser. Modusen viser bare teksten og viktig innhold, her mot en bakgrunn av sepia. Til forskjell fra Firefox respekterer Edge nettsteder som velger bort funksjonen. Du kan få lest opp teksten med en bemerkelsesverdig naturlig lydende stemme. Tekst-til-tale gjør bruk av nevrale stemmer trent opp ved hjelp av maskinlæring. Det fungerer godt på engelsk, men ikke på norsk ennå.

 

Interne søk med Bing

 

edge10

 

En gang var det Business Productivity Online Services (BPOS), så ble det Office 365. Nå er det Microsoft 365 for å markere at skyplattformen inneholder langt mer enn bare støttefunksjoner for kontoret – med verktøy og tjenester for å administrere og sikre brukere, enheter og data, samt kunstig intelligens. Det var nettopp en artikkel om dette jeg søkte på med Bing i Microsoft Edge. Her fikk jeg frem Word-dokumentet, to samtaler om emnet i Teams og åtte i Yammer. Naturligvis vises bare data du har rettigheter til. Det er enten egne filer elle dokumenter som er delt med deg. Muligheten til å lete etter intern informasjon i en nettleser har faktisk mye for seg.

 

Bakgrunn for Chromium

Høsten 2018 bestemte Microsoft seg for å vrake sin proprietære nettlesermotor EdgeHTML og gå over til Chromium, som er et prosjekt basert på åpen kildekode. Opera foretok denne overgangen allerede fem år tidligere. Det er et tjuetalls andre mindre kjente nettlesere som bruker Chromium, som Brave og Vivaldi. Interessant er Ungoogled Chromium, en av de seneste avleggerne i Chromium-prosjektet, som ikke liker Googles praksis for brukersporing og har fjernet alle deler som er relatert til Google-tjenester.

 

Microsoft lanserte første versjon av Edge i 2015 for å ta opp konkurransen med Google Chrome, som er de facto-standarden på skrivebordet. Office-teamet krevde mer funksjonalitet for nettversjonene av Outlook, Word, Excel og PowerPoint. Men gamle Edge tok aldri av. Den ble til «nettleseren du brukte for å laste ned Chrome». Microsoft identifiserte flere svakheter eller motvinder – som de kalte det: Edge ble lansert bare for Windows 10; den var programmert mot en uferdig Universal Windows Platform (UWP); den hadde store problemer med kompatibilitet.

 

Den enkleste og beste løsningen ble å samarbeide med Google og andre aktører om å videreutvikle Chromium-motoren, skrive om Edge fra grunnen av og så legge egen funksjonalitet oppå den. Microsofts bidrag til Chromium-prosjektet er blant annet kode som forbedrer batteriets levetid på bærbare, tilgjengelighet, berøring, minneoptimalisering og ARM64-støtte. Denne form for utvikling av åpen kildekode blir en vinn-vinn-situasjon for alle berørte parter. Nettleserne som benytter motoren, drar nytte av den; brukere får bedre programvare.

 

Kompatibilitet bakover

Chromium støtter ikke gamle nettsider utviklet for Internet Explorer (IE). Her kan Edge ta i bruk Trident MSHTML fra IE 11. Det skjer riktig nok ikke automatisk. Du må spesifikt konfigurere disse nettstedene via en policy. Det er støtte for ActiveX-kontroller (som Java og Silverlight), dokument- og Enterprise-modus, nettleser-hjelperobjekter og Internet Explorer-innstillinger og gruppepolicyer som påvirker konfigurasjonen av sikkerhetssonen og beskyttet modus.

 

Microsoft Edge i medvind

edge11

 

Tallene er fra NetMarkedShare for mai 2020 og angir fordelingen av nettlesere på skrivebord og inkluderer ikke mobilenheter. Chrome dominerer markedet. Edge har så vidt seilet forbi Firefox og vil antakelig øke ganske raskt når nettleseren rulles ut med Windows Update, noe som skal skje gradvis. Internet Explorer er på vei ut ettersom Chromium Edge støtter en IE 11-modus. Safari gjør det mye bedre i en del vestlige land enn på verdensbasis.

 

Få tak i Edge i dag

Som med alle andre nettlesere kan du laste ned Edge fra produsentens nettsted. Installasjonen er strømlinjeformet. Den vil erstatte din eksisterende versjon av Edge. Du får opp en dialogboks med spørsmål om du ønsker å importere bokmerker eller favoritter, passord og adresser – fra Chrome også betalingsinfo og innstillinger. Så er du i gang. Du vil raskt oppdage hvor lik den er Chrome, selv hurtigtastene er identiske.

 

Veien videre

På sin virtuelle Build 2020-utviklerkonferanse kunngjorde Microsoft en rekke nye bedriftsrelaterte funksjoner og andre forbedringer som kommer til Chromium Edge. For øyeblikket ser det ut til at de primært fokuserer på virksomheter. Mangelen på egen nettleser (som blir brukt) har lenge vært det manglende mellomledd i økosystemet for Microsoft 365. Samtidig er det her selskapet lettest kan kapre markedsandeler. Nye annonserte funksjoner er:

  • Policyer for å administrere datatyper som synkroniseres for brukere, som å slå av muligheten for å samkjøre passord.
  • Automatisk profilbytte oppdager om en lenke krever at du bruker arbeidskontoen din, og vil eventuelt automatisk bytte til arbeidsprofilen. Dette kan være ganske nyttig for de som jobber hjemmefra da det vil tillate å sette en standardprofil for en hvilken som helst kobling basert på om den er arbeidsrelatert eller personlig.
  • Støtte for Windows Information Protection som hjelper til med å beskytte innhold i et nettmiljø der brukere deler og distribuerer innhold ofte. Funksjonen skjelner mellom private data og bedriftsdata, sørger for ekstra beskyttelse for virksomhetskritiske apper og gir revisjonsrapportering for samsvar.

Men det kommer også flere forbedringer som kommer alle til gode. Samlinger vil samarbeider med Pinterest – en interaktiv oppslagstavle for deling av bilder og video – for å hjelpe deg med å oppdage relevant innhold for din forskning eller ditt prosjekt. Du vil kunne eksportere direkte til Pinterest. Det blir et sidepanel for Internett-søk, sånn at du slipper å forlate siden du er på. Designet for nettleseren er fortsatt under arbeid. Gjennomskinnelige effekter som i gamle Edge kommer.

 

 

edge12

 

Hvis du er interessert i å finne ut hva Microsoft jobber med, kan du bli med i Insider-programmet. Der ser du nye funksjoner, og du kan kommunisere direkte med Edge-teamet. Forhåndsversjoner installeres parallelt med den du bruker i produksjon og går ikke utover den.

 

Avsluttende ord

Denne gangen har Microsoft gjort det aller meste riktig med sin nettleser. Det er også et sterkt signal fra det nye Microsoft, som tar i bruk åpen kildekode i en av sine mest sentrale komponenter og utvikler nok en klient for Linux (Visual Studio Code er på plass, Teams finnes som forhåndsversjon). Chromium Edge har jevnt over fått en god mottakelse i medier og på nettet. Edge bygger på et solid fundament, er lett, rask og kompatibel. Den bruker markant mindre minne, noe som skyldes at den kjører færre tjenester i bakgrunnen. På Windows 10 er Edge den eneste nettleseren hittil som støtter 4K-strømming med Netflix, inkludert Dolby Audio og Vision. Andre funksjoner som ikke er nevnt tidligere, er støtte for flere brukerprofiler, som ligger lokalt eller i skyen, og mørk modus. Nettsteder kan lagres som progressive nettapper.

 

Chrome setter fortsatt standarden for nettlesere, er allestedsnærværende med en markedsandel på bortimot 70 prosent på skrivebordet. Den har et robust funksjonssett, full integrasjon i Google-kontoen, et blomstrende økosystem for utvidelser og en pålitelig pakke med mobilapper. Firefox stiller i særklasse med fokus på personvern og sikkerhet. Safari er ikke til å unngå i Apple-universet og fungerer veldig godt der. Chromium Edge slutter seg til dette eksklusive selskapet som den potensielt mest lovende nettleser. Så hva skal du velge? Som regel vil du ende opp med minst to. For egen del jobber jeg profesjonelt med Microsoft 365 og bruker mye av fritiden på å utforske teknologiene der på Mac og PC. Sammen med «verdens produktivitetssky» er Chromium Edge allerede nå, etter fire og en halv måned på markedet, det beste valget.

 

 

 

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar