<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Trine Gutubakken
By
oktober 01, 2018

Nasjonal Sikkerhetsmåned 2018

Sikkerhetsbrudd skyldes ofte menneskelige feil – eller rett og slett uhell. Derfor er det viktig at vi er bevist våre handlinger. Utfordringen spesielt for små og mellomstore bedrifter ligger i at man kanskje ikke helt vet hva det innebærer når man blir utsatt for angrep. Nasjonal Sikkerhetsmåned handler om nettopp dette – spre kunnskap, informasjon, oppmerksomhet og bevissthet om sikkerhet. Vi må bygge kompetanse og kultur for å styrke IKT i samfunnet. Vi i Lillevik IT ønsker å bidra til dette og har derfor deltatt på åpningen av Nasjonal Sikkerhetsmåned.


20180927_070101352_iOS
 

 

Nasjonal Sikkerhetsmåned er en kampanje som tilrettelegger for en nasjonal dugnad med målet om å skape en tryggere hverdag. Dugnaden arrangeres av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) nå for 8. gang. Det er et samarbeid med EUs informasjonssikkerhetsorgan ENISA. Hovedmålene for årets kampanje er å øke kjennskap til cybertrusler og å øke kunnskapen om trygg atferd på nettet. Hvordan kan vi avsløre skadelig e-post og nettsvindel?

 

Tilfeldigheter eller uflaks?

Ifølge mørketallsundersøkelsen mener 67 prosent av dem som er blitt utsatt for et angrep, at det skyldes tilfeldigheter eller uflaks, mens 55 prosent er av den oppfatning at det har sin årsak i menneskelig feil. Én av fire klikker på phishing-e-post, hvorav halvparten av disse blir infisert. Det er nettopp her vi må bli flinkere – vi må lære oss hvordan vi kan arbeide i et sikkert miljø. Vi må bli kjent med hva som er troverdig, hva som er mistenkelig, og hvordan vi kan gjenkjenne at noen prøver å lure oss. I den fysiske verden kan et tyveri oppstå når noen napper til seg vesken din eller stjeler identiteten din. Pass stjeles for å opprette for eksempel abonnementer i andres navn. I det digitale miljøet vil en inntrenger prøve å få deg til å oppgi opplysninger som kan lede til at de får pengene dine. Det stjeles en identitet for å komme seg videre, men man kan også her stjele «vesken» med alle gullpengene i. Det kan være falske nettsider, falske e-post eller hackere som overvåker eller tar over din e-post-klient. Vi ser mer og mer av phishing, hvor det også er svært vanlig med identitetstyveri. Vi kan si at det fysiske- og digitale miljøet er blitt ganske likt; forskjellen ligger i at det er andre metoder som tas i bruk. Det er også verdt å nevne at det er vanskeligere å finne personene som står bak et tyveri på nettet enn i den fysiske verden.

 

Multifaktorautentisering

En klar oppfordring fra åpningen av Nasjonal Sikkerhetsmåned var multifaktorautentisering. Det betyr enkelt og greit at du må bekrefte påloggingen med en annen enhet, for eksempel via en app på mobiltelefonen. Det kan også være at det sendes en SMS med en kode til et registrert telefonnummer. På denne måten kan ikke personer som ikke har tilgang til din enhet, logge på din konto. Det finnes også andre verktøy som kan sikre kontoen din. Har du opplevd at banken har ringt deg og spurt om du oppholder deg et annet sted enn der du er? Det samme gjelder dersom en person prøver å logge seg på din konto fra Spania, samtidig som du oppholder deg i Norge. Det er viktig at vi bruker disse tilgjengelige verktøyene så vi kan unngå at slike episoder inntreffer.

 

Hva kan jeg gjøre?

Det er flere verktøy som kan tas i bruk for å øke sikkerheten. Automatisering, maskinlæring og kunstig intelligens kan høres vanskelig ut for en som ikke kan faget. Digitalisering stiller nye krav til sikkerhet. Vi trenger denne kunnskapen. Vi har skrevet flere artikler som omhandler nettopp dette. Kanskje disse kan hjelpe deg?

 

 

Kilde: https://www.nsr-org.no/getfile.php/Bilder/Mørketallsundersøkelsen/Mørketallsundersøkelsen%202018%20low.pdf

 

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar