<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Jon Alfred Smith
By
august 24, 2021

Pluss-adressering i Microsoft 365 – og hva administrator må gjøre

Pluss-adressering lar brukere opprette nye e-postadresser i farten når de registrerer seg forskjellige steder på nettet. La oss ta Bianca. E-postadressen hennes er bianca@lit.no. Hos Digi.no kan hun tegne seg for et nyhetsbrev med adressen bianca+digi@lit.no, hos VG med bianca+vg@lit.no. Du tar utgangspunkt i den lokale delen av din adresse og legger til et vilkårlig merke, uten at du trenger å involvere en administrator. På den måten kan du filtrere og eventuelt blokkere e-postmeldinger. Det gjør det lett å organisere innkommende meldinger og beskytte deg mot uønsket e-post.

 

Teknologien er gammel og har lenge eksistert i Outlook.com og Gmail. Microsoft introduserte pluss-adressering for Exchange Online i september 2020. Men du må aktivere den. I januar 2022 settes funksjonen automatisk opp for alle. For deg som Exchange-administrator kan det bli ekstra arbeid. Du må gå gjennom aliaser eller sekundære e-postadresser og fjerne alle med plusstegn (+). Dette har ført til reaksjoner hos enkelte kunder som ikke ønsker pluss-adressering. For disse organisasjonene vil en ny innstilling legges til for å deaktivere endringen før den finner sted.

 

Fordeler med pluss-adressering

kryssepost1

Microsoft annonserte denne endringen såpass tidlig ettersom den kan få uheldige konsekvenser for e-postadresser i Exchange Online, e-postsystemet i Microsoft 365. Som selskapet sier: «Hvis du ikke slutter å bruke e-postadresser med plusstegn (+), vil Exchange ikke kunne levere e-post til dem når plussadressering er slått på for hele tjenesten.» Og det er all grunn til å benytte seg av den:

  • Du ser om firmaer ulovlig selger e-postadressen din til tredjeparter, om det ikke er hackere som har stjålet databasen deres.
  • Enkelte ganger er det vanskelig eller umulig å melde seg av e-postlister.
  • Du får et tilbud du ikke kan avslå. Samtidig har du en mistanke om at de er ute etter e-postadressen din og vil bombardere deg med meldinger.
  • Det er enkelt å sette opp filtre i Outlook som legger meldingene i egnede mapper og ikke kludrer til innboksen.

Filtrere meldinger med pluss-adressering

kryssepost2

Her har jeg registrert meg hos Elkjøp med en pluss-adresse (jonsmi+elkjop@sildeviga.no). Nå kan man høyreklikke på meldingen, velge Regler og Flytt alltid meldingen til en mappe du angir for denne adressaten.

 

kryssepost3

En annen mulighet er å opprette en regel. Sendt til legges inn automatisk når du høyreklikker på meldingen. Så må du velge Avanserte alternativer. Her kan du også blokkere. Antakelig vil du etter hvert gjøre merkingen mer generisk, som for eksempel jonsmi+shopping@sildeviga.no. Uansett vil du raskt oppdage hvordan pluss-adressering gjør livet med e-post betydelige enklere og bedre.@

 

Sette opp pluss-adressering nå

kryssepost4

Det finnes ingen opsjon for å aktivere pluss-adressering i Exchange admin center. Du må benytte deg av PowerShell. (Skjermbildet er for øvrig fra Windows 11 med den betydelige forbedrede appen Terminal.) Installer modulen for Exchange Online: Install-Module ExchangeOnlineManagement. Importer den til sesjonen: Import-Module ExchangeOnlineManagement. Koble deg opp mot Exchange Online: Connect-ExchangeOnline -UserPrincipalName jonsmi@sildeviga.no. Her må du naturligvis legge inn din egen bruker med administrative rettigheter i Exchange. Kjør også PowerShell som administrator fordi du installerer en modul. PowerShell-modulen støtter moderne autentisering med totrinnsgodkjenning (MFA), som du forhåpentlig har lagt til for alle brukere.

 

kryssepost5

Du bør først kontrollere om pluss-adressering er satt opp for organisasjonen: Get-OrganizationConfig | Select Name, AllowPlusAddressInRecipients. Det var den ikke. Dermed må du aktivere den: Set-OrganizationConfig -AllowPlusAddressInRecipients $True. PowerShell har ingen problemer med å komme med masse rød feilmeldinger, men sier ikke fra om ting har gått bra. Så sjekk for sikkerhets skyld. Til slutt er det en god rutine å logge seg ut av sesjonen: Disconnect-ExchangeOnline.

 

Avsluttende ord

Alle sluttbrukere vil umiddelbart ha glede av pluss-adressering i Exchange Online. Det er derfor Microsoft gjør det til en standardinnstilling fra og med januar 2022. I mellomtiden bør du aktivere funksjonen selv. De eneste som vil stønne, er muligens administrator. De må kontrollere at det ikke finnes noen alias- eller proxy-adresser som inneholder pluss-tegn (+). Nettet vil da være til hjelp. Hovedforfatteren av standardverket Office 365 for IT Pros, Tony Redmond, har lagt ut PowerShell-skript som automatiserer arbeidet i betydelig grad. Se Exchange Online to Enable Plus Addressing Everywhere in January 2022.

 

Kontakt oss

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar