<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1908464336105901&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Blogg med aktuelle nyheter, tips og triks

Blogginnlegg

Kategorier
Richard Mikalsen
By
april 02, 2020

Virtuelle maskiner i Azure

  Azure

Det er mange som vurderer å flytte sine tjenester til skyen, men som syntes det kan virke uoversiktlig, eller er usikker på hva det vil koste å flytte driftsmiljøet dit. I dette innlegget gir jeg en rask innføring i tjenesten Virtuelle maskiner i Azure, og presenterer noen tips for å gjøre serverdrift i Azure mer kostnadseffektivt.

 

Tjenesten Virtuelle maskiner i Azure kan sammenlignes med tradisjonelle virtuelle servere som driftes i et lokalt datasenter, og faller inn under kategorien «infrastruktur som tjeneste» (Infrastructure as a Service, IaaS). Den største fordelen med virtuelle maskiner i Azure er først og fremst at du unngår kostnadene ved å investere i, og drifte egen lokal serverinfrastruktur. Andre fordeler inkluderer blant annet (i) at Microsoft er ansvarlige for den fysiske sikkerheten og redundansen i datasentrene, (ii) mulighet til å enkelt skalere de virtuelle maskinene etter behov, (iii) å kun betale for maskinene når det er behov for dem.

 

Virtuelle maskiner kan brukes i de tilfeller der du er avhengig av en egen serverinfrastruktur for å kjøre bedriftsapplikasjoner med spesielle avhengigheter, eller i de tilfeller det ikke finnes en egen Azure-tjeneste for den tjenesten eller funksjonen du ønsker.

 

Kostnadseffektivt

Når det skal planlegges for å kjøre virtuelle maskiner i Azure er det en fordel at det gjøres en analyse av hvor lite ressurser i form av prosessorkraft og minne applikasjonene kan klare seg med – i motsetning til den tradisjonelle tankegangen der man tildeler ressurser basert på et romslig estimat på hvor mye tjenesten kan ha behov for, og hvor mye ressurser som er tilgjengelig totalt i det virtuelle driftsmiljøet. Om det viser seg at du har tildelt for lite ressurser til den virtuelle maskinen kan den uansett enkelt oppskaleres ved hjelp av få tastetrykk.

 

Azure har også innebygget funksjonalitet for å overvåke ressursbruk og vil gi deg beskjed om det er tjenester eller ressurser man kan spare inn kostnader på ved å varsle om dette i Azure-portalen.

 

Lagring

Det er også verdt å se på behovet for tildelt diskplass. Selv om lagring som regel ikke utgjør den største kostnaden for en virtuell maskin i Azure, så lønner det seg også her å starte lavt, og utvide ved behov. Diskstørrelsene starter på 32GiB og går hele veien opp til 32TiB.

Det finnes tre ulike standardnivåer for disklagring:

  • Standard HDD
  • Standard SSD
  • Premium SSD

Standard HDD er beregnet på data som brukes sjelden og er det rimeligste alternativet. Standard SSD er designet for å tilby et rimelig SSD-alternativ med lavere forsinkelse i forhold til Standard HDD. Premium SSD er det anbefalte alternativet for all data som brukes i produksjon. Det er også det eneste alternativet som vil gi deg en garantert tilgjengelighet (SLA) på 99.9% til maskiner som er satt opp som en enkeltforekomst (single instance).

 

Lisenser

Lisens for Windows følger med i prisen for den virtuelle maskinen. Du betaler kun lisens for den tiden den virtuelle maskinen kjører. Er det slik at du allerede er dekket av en SA-avtale kan du dra nytte av Azure Hybrid benefit for å ta med deg lisensene til Azure.

 

Automasjon

Ved hjelp av funksjonen «Auto-shutdown» kan du gjøre de virtuelle maskinene rimeligere ved å skru de av når de ikke er i bruk, eksempelvis for test og utviklingsmiljøer eller tjenester som ikke brukes utenfor kontortid.

Denne funksjonen vil skru av, og deallokere maskinen slik at du ikke betaler for den under tiden den er avslått.

 

 

Virtuell1

 

Om du ønsker å starte opp maskinen på nytt kan du enten gjøre dette manuelt – for eksempel via mobil-appen til Azure, eller lage en automasjon i Azure Automation for å starte maskinen automatisk basert på et regelsett du spesifiserer selv. Det er også fullt mulig å utvikle en liten applikasjon og gjøre denne tilgjengelig for brukerne av maskinen slik at de kan skru av og på maskinen selv.

 

Det er verdt å merke seg at det ikke holder å skru av maskinen ved hjelp av operativsystemet. For å stoppe betaling for bruk er det nødvendig å bruke Azure-portalen, automasjon eller andre verktøy. I perioden maskinen er avslått og deallokert betaler du kun for disklagringen som er tilknyttet maskinen.

 

Valg av maskinserie- og størrelse

Når det er tid for å designe sitt virtuelle servermiljø i Azure er det lett å bli overveldet over antallet ulike maskinserier- og størrelser man kan velge mellom. Virtuelle maskiner finnes i seriene A til N, med et stort utvalg maskinstørrelser innenfor hver enkelt serie.

 

Maskinseriene kommer med ulike egenskaper i form av maskinvare som maskinene kjører på, de er videre brutt ned i generasjoner innenfor serien, og til slutt maskinstørrelse.

 

Serie

Egenskaper

A

Innstegsmodell. Anbefalt for utvikling/testing eller tjenester med minimal last.

B

Brytbare (burstable) maskiner. Passer til tjenester som til vanlig bruker lite prosessorkraft.

D

Generell databehandling. Egnet for de fleste bedriftsapplikasjoner.

DC

Sikker databehandling. Benyttes om det er behov for å beskytte konfidensialiteten og integriteten til data og kode mens de behandles i Azure ved hjelp av sikre enklaver.

E

Minneoptimaliserte maskiner med høyt minne-til-kjerneforhold. Egnet for store relasjonelle databaseservere.

F

Maskiner optimalisert for arbeidslast med behov for mye prosessorkraft med høyt kjerne-til-minneforhold.

G

Maskiner med optimalt minne og lager for meget store databaser.

H

Databehandling med høy ytelse.

Ls

Lagringsoptimalisert. Egnet for applikasjoner som har store krav til høy ytelse mot lagring.

M

De største minneoptimaliserte virtuelle maskinene for massive databaser.

N

Maskiner med GPU (grafikk)-egenskaper

NV – Virtualization: Godt egnet til bruk som terminalserver med behov for grafikkytelse, eksempelvis Windows Virtual Desktop.

NC – Compute: Simulering og tallknusing.

ND – Deep Learning: Maskinlæring og nevrale nettverk.

 

Maskinstørrelser

I skjermbildet under kan du se oversikten du blir presentert med når du velger maskinstørrelse. I denne oversikten får du enkelt oversikt over hva de ulike maskinstørrelsene tilbyr av ytelse, og hva månedlig kostnad for maskinen vil bli om den står på hele døgnet.

 

 

Virtuell2

 

I tillegg til maskinserie består navnet til hver maskinstørrelse av ulike siffer og bokstaver som sier noe om hvilke spesielle egenskaper maskinen har. Det første sifferet spesifiserer antall virtuelle prosessorer. Bokstaven «s» angir at premium disk er støttet. Bokstaven «m» angir at maskinen har ekstra minne. En A2m har eksempelvis fire ganger så mye minne som en A2. Hvis navnet på maskinen slutter med et versjonsnummer (eksempelvis _v3), kan det i de fleste tilfeller lønne seg å velge den seneste versjonen da disse som oftest vil være de rimeligste maskintypene innenfor serien.

 

Det er verdt å merke seg at kolonnen «Max IOPS» i skjermbildet viser hvor mange skrive- og leseoperasjoner per sekund (IOPS) maskinen støtter i sin helhet på tvers av alle tilkoblede disker.

Som en tommelfingerregel kan man si at det vil være tilstrekkelig med B, D, eller F-serie virtuelle maskiner for de aller fleste vanlige bedriftsapplikasjoner. Man kan grovt sett si at prisen på de virtuelle maskinene øker med seriene, så her er det mye å spare på å velge en lav serie som utgangspunkt.

 

Noen ord til slutt

Ved å velge å kjøre dine virtuelle maskiner i Azure får du et driftsmiljø som er bygget med høy tilgjengelighet, sikkerhet og fleksibilitet i tankene. Starter du med å designe ditt miljø med et forsiktig utgangspunkt vil du ha mulighet for store besparelser sammenlignet med å lage en blåkopi av ditt eksisterende driftsmiljø i Azure.

 

Ta gjerne kontakt med oss om du har noen spørsmål vedrørende virtuelle maskiner, eller vurderer å flytte ditt driftsmiljø til Azure.

 

Kontakt oss

Besøk vår hjemmeside

Abonner på bloggen

Serverfri
New call-to-action
Sikkerhet

Legg igjen en kommentar